Galaţiul este o importantă zonă viticolă, cu 15.477 ha de vie pe rod. Producţia totală este cifrată la 65.560 tone de struguri. În judeţ sunt patru zone viticole, Podgoria „Nicoreşti”, Podgoria „Dealurile Bujorului” şi zonele viticole Iveşti şi „Covurlui”. Cele mai vechi atestări documentare sunt cele referitoare la vinurile de Nicoreşti, care în 1626, pe vremea domniei lui Miron Barnovschi Movilă (1626-1629), erau vândute de negustori în marile oraşe din Europa Centrală. La 1716, vinurile de Nicoreşti erau menţionate în „Descriptio Moldaviae” a lui Dimitrie Cantemir.

„Medaliatele” de Dealurile Bujorului
În ultimii ani, vinurile de „Dealul Bujorului” au primit 13 premii la concursurile naţionale şi internaţionale. În 2006, la Festivalul Naţional de Vinuri „Vinvest” de la Timişoara, „Cabernet Sauvignon” a primit Medalia de Bronz, iar „Merlot” şi „Sârba” au primit Diplomă. În acelaşi an, la a treia ediţie a Concursului de Vinuri Româneşti de la Bucureşti, „Cabernet Sauvignon” a obţinut Medalia de Argint. În 2008, cu „Prinţesa Covurluiului”, un „Riesling Italian” foarte dulce, SCDVV Târgu Bujor a câştigat Medalia de Aur la Concursul Internaţional de Vinuri de la Bucureşti, la concurenţă cu vinuri din Germania, Grecia, Moldova, Chile, Uruguay, Australia şi Noua Zeelandă. În pofida acestor premii, vinurile de „Dealurile Bujorului” nu pot fi cumpărate de pe piaţă, pentru că statul nu are bani pentru cumpărarea unei linii de îmbuteliere. Podgoria cu cele 4.000 ha a fost trecută în patrimoniul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie „Bujoru” (SCDVV), care este în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu Şişeşti” şi în acest context este „unitate bugetară” finanţată din fondurile alocate pentru cercetare, din care cu greu s-ar putea găsi fonduri pentru linia de îmbuteliere.
Vin de colecţie
Şi vinurile de Nicoreşti sunt la fel de premiate. Cel mai celebru dintre ele este „Băbeasca Neagră”, soiul tradiţional, produs din viile de pe plaiurile Piscul Corbului şi Coasta Lupei. O sticlă de „Băbească Neagră” de Nicoreşti, din 1983, este vândută ca vin de colecţie, la preţuri de la 146 la 360 lei. Specialiştii îl descriu ca fiind un vin sec, cu culoare roşie strălucitoare, de coacăze, şi o aromă de strugure bine copt. Alt vin tipic pentru Nicoreşti este „Feteasca Albă”, renumit pentru senzaţia de catifelare şi persistenţa aromei. SC Nicorvin SA a fost subiectul unei privatizări nefericite, iar acum este în lichidare. Primarul Ionel Boghiu ne-a declarat că în localitate funcţionează patru societăţi viticole, din care unele au făcut investiţii serioase şi speră ca prin acestea să fie reluată tradiţia gloriasă a vinurilor de Nicoreşti.